Utbildning för dig som vill motverka ålderism i ditt liv

Nyhet
Dela gärna...

Alla seniorer påverkas av ålderism, och det är viktigt att motverka denna form av diskriminering eftersom den kan påverka både den psykiska och fysiska hälsan negativt. Snart kommer en utbildning som ger dig som senior kunskap och stöd att bli expert på hur du kan motverka ålderism i din vardag.

Ålderism sker på flera nivåer: genom samhälleliga strukturer, i kulturen, i mötet mellan människor och även i den enskilda individen om hen tar till sig samhällets ålderistiska synsätt –  och agerar utifrån dessa i sitt liv.

Vi vill lyfta ämnet ålderism i samhället, så att alla i sin vardag kan känna igen ålderism och därigenom synliggöra och motarbeta ålderism. Det gör vi nu genom projektet Attityd 65 Plus. Bakom projektet står SPF Seniorerna Tyresö och Allmänna arvsfonden.

Ett av huvudmålen i projektet är att ta fram en digital utbildning som alla seniorer kostnadsfritt kan använda. Utbildningen kommer att kunna användas av enskilda, men även av grupper inom till exempel pensionärsföreningar. Utbildningen kommer att bestå av fyra moduler:

Modul 1 – Det här är ålderism

I den här modulen kommer du att lära dig om vad ålderism är, få veta mer om vilka uttryck ålderism kan ta, vilka som drabbas och i vilka sammanhang. Du kommer också få kunskap om vanliga myter och fördomar som bidrar till ålderism.

Modul 2 – Konsekvenser av ålderism

Du få kunskap om de mångfacetterade konsekvenserna av ålderism, med fokus på hur det påverkar seniorer på individnivå, inom arbetslivet, samt på samhällsnivå inom till exempel myndigheter och vård- och omsorg.  

Modul 3 – Upptäcka ålderism

Att kunna identifiera ålderism är en viktig färdighet för att effektivt kunna bekämpa ålderism i ditt eget liv. I den här modulen lär du dig hur du kan upptäcka ålderism i din vardag och i de sammanhang du befinner dig i.

Modul 4 – Motverka ålderism

I den här modulen får du stöd att börja motverka ålderism i ditt liv. Du får kunskap om viktiga faktorer som ger ökad motståndskraft mot ålderism. Du får också lära dig hur du kan ta hand om dig själv, stå upp för dina behov och din rätt att bli väl behandlad i olika sammanhang.


Arbete pågår för fullt med att ta fram filmer, texter och annat material som ger kunskap och stöd. Under hösten 2024 kommer utbildningen att lanseras på den här hemsidan.

Utöver en utbildning som riktar sig till dig som senior tas också fram två ytterligare utbildningar, en för vård och en för äldreomsorg.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev här nedan för att få information om när utbildningen är klar!

Dela gärna...

1 svar på ”Utbildning för dig som vill motverka ålderism i ditt liv”

  1. Ett bra initiativ framförallt ur samhällsperspektiv.
    Sverige har alltid satt etiketter på människor. Jag har inga problem med det , är man pigg håller sig frisk så är det den bästa tiden i livet
    Använd sociala medier till att visa att alla kroppar åldras ,
    skönheten kommer inifrån.

    Svara

Lämna en kommentar